Osm potravin, nad kterými srdce zajásá
Také jste přesvědčeni o tom, že zdravé jídlo je mdlé a bez chuti? To ale není pravda. Přesvědčte se o tom a vyzkoušejte osm potravin, kterými nejenže potěšíte své chuťové buňky, ale zároveň prospějete srdci.
1. Ovesná kaše
Začněte den touto snídaní. Oves obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, například:
- omega-3 mastné kyseliny,
- draslík,
- kyselinu listovou.
Kromě toho je tento „superhrdina“ mezi obilninami plný vlákniny, díky které snižuje hladinu LDL-cholesterolu.
2. Losos
Tato ryba, pokud ji jíte pravidelně, dokáže snížit riziko úmrtí na infarkt až o třetinu. Obsahuje totiž velké množství omega-3 mastných kyselin. Na krásné barvě se pak podílí karotenoid astaxanthin, což je velmi silný antioxidant. Pokud nejste fanoušky lososa, zkuste třeba makrelu, tuňáka, sledě nebo sardinky. Konzumace všech těchto ryb srdci také prospívá.
3. Avokádo
Skvěle chutná v salátech nebo z jeho dužiny můžete vyrobit úžasnou pomazánku. Toto ovoce nejenže obsahuje srdci prospěšné tuky, ale pomáhá i ve střevě vstřebávat beta-karotenoidy, další látky, které tělo potřebuje.
4. Olivový olej
Je plný mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu a zvyšovat hladinu „hodného“ HDL-cholesterolu. Existuje studie porovnávající výskyt nemocí srdce a cév po celém světě. Překvapivě dobře dopadla Kréta. Úmrtnost mužů, kteří měli předpoklady pro vysoký cholesterol, byla v porovnání s ostatními zeměmi velmi nízká. Vědci to přisuzují olivovému oleji – ten totiž hraje v krétské kuchyni významnou roli.
5. Ořechy
Chutným zdrojem zdravých tuků mohou být:
- vlašské ořechy,
- mandle,
- makadamové ořechy.
6. Lesní plody
Borůvky, maliny, jahody – všechny lesní dobroty mají jednu úžasnou vlastnost: působí protizánětlivě. Proto prospívají nejen srdci, ale chrání i před rakovinou.
7. Luštěniny a sezamová semínka
Luštěniny, jako je čočka, cizrna či fazole, a semínka sezamu zajistí, že budete mít ve své stravě dostatek vlákniny.
8. Špenát
Díky němu bude vaše srdíčko ve skvělé formě, protože obsahuje:
- lutein,
- kyselinu listovou,
- draslík,
- vlákninu.
Své srdce ale potěšíte, když do svého jídelníčku přidáte porci jakékoliv zeleniny. Velká, 12 let trvající studie, která sledovala 15000 zdravých mužů, ukázala, že ti, kteří jedli alespoň dvě a půl porce zeleniny denně, měli o 25 % nižší riziko, že jejich srdce onemocní.
(mak)
Zdroj:
www.health.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40