#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se vyhnout nákaze z vody? Dodržujte 5 jednoduchých pravidel

12. 9. 2016

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) je až 80 % akutních zdravotních obtíží cestovatelů spojeno s požitím kontaminované vody. V Evropě riziko nákazy většinou nehrozí, situace je však jiná v exotických oblastech. Jak se před problémem chránit?

Neviditelná hrozba

Voda může být přenašečem bakteriálních, virových, houbových či parazitárních onemocnění. Ale také může obsahovat jiné nebezpečné látky, například těžké kovy. V Evropě se většinou není čeho obávat, ve většině exotických a rozvojových zemí však není dostupná bezpečná vodovodní síť. K dispozici je pouze povrchová voda z místních studen a nádrží, která je velmi často kontaminována lidskými nebo zvířecími exkrementy, mršinami či odpadky. Nejběžnější nákazou je bezpochyby takzvaný cestovatelský průjem. Ten alespoň jednou postihne prakticky každého cestovatele. Vodou se však mohou přenášet i závažnější choroby, mezi něž patří například břišní tyfus, cholera, virová hepatitida A nebo parazitární giardióza.

Dodržujte pravidla

  1. Pití vody z kohoutku by mělo být tabu pro každého cestovatele z důvodu možné bakteriální kontaminace, ale i kvůli odlišnému minerálnímu složení.
  2. Při návštěvě rozvojových zemí konzumujte pouze balené tekutiny a vždy raději zkontrolujte, zda není porušený uzávěr lahve.
  3. Nikdy nepijte neošetřenou vodu z přírodních zdrojů, tedy například ze studánek, řek, potůčků či pramenů.
  4. Vyhýbejte se nápojům s ledem, kostky mohou být vyrobeny právě z kohoutkové vody.
  5. Po celou dobu cestování se držte základní poučky: uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň!

Možnosti dezinfekce vody

Pokud plánujete delší výlet do přírody, kde nebude možnost zakoupit si balenou vodu, nebo chcete mít jistotu pro případ potřeby, existuje několik základních způsobů dezinfekce vody. Mezi nejčastější patří ty následující.

  • Převaření. Nejjednodušším způsobem je vodu převařit. Vzhledem k tomu, že mikroorganismy žijící v ní jsou různě odolné, je nutné vodu vařit alespoň 10 minut. Vhodné je převaření kombinovat s následným ošetřením vody pomocí chlórových tablet, abyste předešli opětovné kontaminaci.
  • Filtrace. Na současném trhu existuje několik různých technologií filtračních lahví. Jejich výhodou je odstranění zákalu, čehož nelze docílit převařením. Cestovní filtry jsou vysoce účinné při dezinfekci vody, mají však i své stinné stránky. Filtrace je fyzicky poměrně náročný proces a vysoce znečištěná voda může filtr rychle zničit.
  • Chemické prostředky. Dřívější tablety a chemické prostředky obsahovaly pouze chlór nebo jód. V současnosti můžete zakoupit i produkty se stříbrem, mědí a zinkem. Jejich výhodou je, že nezanechávají tak silnou pachuť. Chlórové a jódové tablety jsou ale také vysoce účinné.

O nejvhodnější metodě dezinfekce je vhodné se před odjezdem poradit s odborníkem na cestovní medicínu. Všem turistům se současně doporučuje uzavření cestovního pojištění. To vás sice před nákazami z vody neochrání, ale v případě potřeby zajistí kvalitní zdravotní péči a pokryje případné náklady na léčbu.

(holi)

Zdroj:
http://globalhydration.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#