Hodný a zlý cholesterol – první prospívá, druhý škodí
Jaká je vaše představa o cholesterolu? Mnoho lidí si vybaví tukové polštáře na stehnech nebo pneumatiky kolem pasu. Ve skutečnosti je cholesterol unášen krví na přenašečích, které se skládají z tuků a proteinů. Tyto přenašeče se jmenují lipoproteiny. Vysvětlíme, které jsou hodné a které zlé.
Cholesterol je podstatnou součástí všech buněčných membrán. Proto je potřeba, aby k němu mělo celé tělo přístup. Je přenášen dvěma typy lipoproteinů. Jedním se dostává k buňkám a druhým z buněk do jater, která ho dále zpracovávají. Dva typy přenašečů cholesterolu jsou:
- LDL – „low density lipoprotein“, tedy lipoproteinové částice s nízkou hustotou,
- HDL – „high density lipoprotein“, tj. lipoproteinové částice s vysokou hustotou.
LDL a HDL tedy není jenom cholesterol. Jsou to částice tvořené tuky, bílkovinami a cholesterolem. Liší se poměrem tuků a bílkovin, a především funkcí. Množství obou typů lze změřit krevním testem.
LDL – příčina infarktů a mrtvic
LDL jsou lipoproteiny o nízké hustotě, jsou často nazývány „zlým“ cholesterolem. Jejich špatná pověst pramení z toho, že přispívají k usazování tuků do stěn tepen. Ukládáním tuku do stěn cév vzniká aterosklerotický plak a nemoc nazývaná ateroskleróza (kornatění tepen). Plaky zužují průsvit cév a zvyšují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
HDL – „smeták“ na cévy
HDL částicím se často říká „hodný“ cholesterol. Čím vyšší je jejich hladina, tím lépe. HDL částice fungují jako „sběratelé odpadu“. Cestou krevním řečištěm doslova seberou, co můžou. Ceníme si jich především kvůli schopnosti vybírat cholesterol z aterosklerotických plaků. HDL odnáší i zbytky LDL. Tím se přebytečný cholesterol dostane zpátky do jater.
- Vysoké hodnoty HDL můžou chránit proti srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.
- Naopak nízké hodnoty HDL zvyšují pravděpodobnost onemocnění srdce a cév. Prokázaly to četné studie.
Triglyceridy – tuk, jak ho známe
Triglyceridy jsou nejčastějším typem tuku v našem těle. To jsou ty nepopulární polštáře a pneumatiky. Přebytečná energie z potravy se skladuje právě ve formě triglyceridů. Triglyceridy jsou společně s cholesterolem hlavní součástí LDL. Vysoké hodnoty triglyceridů společně s nízkou hladinou HDL nebo vysokou hladinou LDL jsou rizikové. Infarkt nebo mrtvice na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.
(juv)
Zdroj: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/HDLLDLTriglycerides/HDL-Good-LDL-Bad-Cholesterol-and-Triglycerides_UCM_305561_Article.jsp#.WlYf-6jibcs
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- Tisícileté topoly, mokří psi, stárnoucí kočky a ospalé octomilky – „jednohubky“ z výzkumu 2024/41
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase