Deset nejčastějších mýtů o cukrovce
Diabetes způsobuje nadměrná konzumace cukru, nemocní jsou odkázáni na přísný dietní režim a umělá sladidla jsou pro ně život ohrožující. Populací koluje mnoho fám o cukrovce. Pojďme se podívat na deset tvrzení, která opravdu nejsou pravdivá.
1. Cukrovku způsobuje nadměrná konzumace cukru
Ačkoliv název nemoci může vyvolat dojem, že se jedná o nemoc způsobenou nadměrným příjmem cukru, pravda je poněkud odlišná. Diabetes prvního typu je způsoben autoimunitním zánětem, který je namířený proti tkáním slinivky břišní. Vyskytuje se především u mladých lidí a o jeho příčině lékaři stále diskutují. Diabetes druhého typu je naopak nemocí dospělých. Postihuje především jedince nedodržující zásady zdravého životního stylu. Za vznikem cukrovky druhého typu totiž stojí nedostatek pohybu, obezita a nevhodné stravování s bohatým energetickým přísunem, zejména v podobě tuků. A odkud pochází matoucí název nemoci? Diabetes je totiž charakteristický zvýšenou hladinou cukru v krvi.
2. Nemoc provází přespříliš příkazů a zákazů
Cukrovkáři mají pouze jeden jediný úkol, udržovat hladinu krevní glukózy v normě. Zvýšená hladina cukru v krvi totiž způsobuje spoustu život ohrožujících komplikací. Přísný dietní režim je tak namístě. Pokud nemocní dodržují rčení „všeho s mírou“ a jednou za čas zhřeší svým oblíbeným jídlem v rozumné porci, nic hrozného se neděje.
3. Sacharidy jsou pro cukrovkáře nebezpečné
Jak které. Jednoduché sacharidy neboli cukry jsou pro nemocné opravdu nebezpečné. Naopak složité polysacharidy tvoří základ diabetické diety. Jejich příjem je však třeba monitorovat ve spolupráci s příslušným diabetologem.
4. Je povolena pouze konzumace bílkovin
Bílkoviny tvoří základní stavební součást veškerých částí lidského těla. Nemocní často nahrazují příjem sacharidů „zdravějšími“ bílkovinami. Jejich přílišné množství však také škodí. Hlavním problémem je, že s bílkovinami obvykle přijímáme i zvýšené množství tuků, které diabetikům také příliš nesvědčí. Základem léčby cukrovky je vyvážená strava obsahující všechny základní živiny. Se sestavením jídelníčku pomáhá nemocným diabetolog nebo výživový specialista.
5. Když se berou léky, není nutné se dál starat
Léky značně zlepšují vyhlídky mnoha nemocných. Jejich užívání však cukrovku neléčí. Proto je nutné neustále dbát na dodržování zásad zdravého životního stylu.
6. Cukrovka znamená konec oblíbených jídel
Pokud nekonzumujete kilogramy sladkostí, pak není žádný důvod, proč byste se měli svých milovaných jídel vzdávat. Nutností samozřejmě bývá snížení velikosti porce a změna přípravy pokrmu. Například oblíbený plátek masa si tak místo smažení budete muset upéct nebo podusit a místo hranolků zvolit zdravější přílohu.
7. Při diabetu nelze jíst sladké
Jaký smysl by měl život bez sladké tečky v podobě dezertu? Ani nemocní trpící cukrovkou si takové potěšení nemusí odpírat. Při přípravě je však namístě použít umělá sladidla nebo zvolit zdravější přísady v podobě jogurtu, tvarohu, ovoce či ořechů a celých zrn. Nezbytností je taktéž redukce porce. Místo tří kopečků zmrzliny si tak budete muset užít pouze jeden. Dezerty by samozřejmě neměly tvořit základ každodenního jídelníčku, ale měly by sloužit spíše jako občasná odměna.
8. Umělá sladidla znamenají riziko
Tyto výrobky mnohdy představují zdravější variantu cukru. Jejich používání však nejprve konzultujte s ošetřujícím lékařem. Ne všechny druhy umělých sladidel jsou totiž zdraví prospěšné.
9. Musí se kupovat jen diabetické potraviny
Takto nemocní mohou konzumovat široké spektrum normálních produktů. Jen je potřeba změnit velikost porcí, způsob úpravy a vyloučit některé nebezpečné složky stravy. Nákup takzvaných „dia potravin“ tak není naprostou nezbytností. Naopak většina druhů potravin vhodných pro diabetiky nepřináší nemocným žádné výhody oproti běžné stravě.
10. Dietní jídla jsou nejlepší volbou
Dietní výrobky jsou hitem dnešní doby. Pro cukrovkáře však nejsou o nic víc prospěšné než ty obyčejné. Výrobky označené nálepkou „dietní“ totiž bývají dražší, ale ne vždy zdravější. Při nákupu je důležité sledovat především štítky, které informují o obsahu základních živin.
(holi)
Zdroj: www.webmd.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul