Braňte se nákaze: co na cestách (ne)jíst
Při cestách do dalekých krajů potkáváme pokrmy, nad kterými se sbíhají sliny. Z kulinářského požitku se však rychle může stát nepříjemná vzpomínka na dovolenou. Kontaminovanou potravou se totiž přenáší velké spektrum infekčních chorob. Každý správný cestovatel by se tak měl držet několika základních pouček, díky nimž ochrání svůj organismus před nebezpečnou infekcí.
Vodou a jídlem se přenáší široké množství bakterií, virů i parazitárních chorob. Bezpochyby nejznámější nemocí způsobenou kontaminovanou potravou je cestovatelský průjem. Prostřednictvím potravin se však mohou přenášet i mnohem závažnější choroby, kupříkladu bacilární úplavice, břišní tyfus, salmonelóza, virové hepatitidy či různé parazitární nákazy. Zvýšené riziko těchto infekcí hrozí především v rozvojových oblastech. Kontaminovaným jídlem se však můžete nakazit klidně i při cestě do sousedního Německa.
Základem jsou čisté ruce
Před každým jídlem nezapomínejte na dostatečnou hygienu vašich rukou. Nejprve si ruce důkladně opláchněte teplou vodou, poté naneste mýdlo a postupně omývejte dlaně, hřbety rukou, prsty a meziprstní plochy. Velmi rizikovým místem, na které se často zapomíná, jsou prostory pod nehty. K důkladné hygieně podnehtových prostorů poslouží malý ruční kartáček. Pro osušení použijte nejlépe jednorázové papírové utěrky. Při cestování v rozvojových zemích, mezi něž bezpochyby patří i hojně navštěvované státy jako Egypt či Thajsko, používejte po usušení rukou dezinfekci na bázi alkoholu. Zvýšené opatrnosti dbejte především při cestách za památkami nebo mezi místní obyvatelstvo.
Zásady bezpečného stravování
Uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň! Tak zní základní pravidlo zkušeného cestovatele. Každý servírovaný pokrm by měl projít tepelnou úpravou. Ovoce a zeleninu je možné konzumovat pouze po oloupání. Pokud přece jenom neodoláte plodům se slupkou, omyjte je alespoň proudem čisté vody. Milovníci vajíček a vaječných pokrmů by měli konzumovat pouze natvrdo uvařená vejce. Určitá omezení se týkají taktéž nápojů. Nikdy nepijte vodu z kohoutku. Voda z vodovodu sice může být pitná, avšak často má jiné minerální složení, které může vyvolat zažívací obtíže až průjmy. Základem pitného režimu by tak měla být balená voda. Při každém nákupu zkontrolujte neporušenost obalu a víčka. Někteří obchodníci totiž prodávají lahve naplněné kohoutkovou vodou. Led by měl být také připraven z balené nebo dezinfikované vody. Co se týče horkých nápojů, zde většinou žádná omezení neplatí. Dávejte si však pozor na dostatečnou hydrataci organismu při pití velkého množství kávy. Žádný problém nepředstavuje ani pití pasterizovaného mléka.
Co je zakázáno
Nekonzumujte jídlo servírované při pokojové teplotě. Jedná se zejména o různé saláty či syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a rybí pokrmy. Pokud je to možné, vyhněte se stravování na ulici. Pouliční kuchaři totiž většinou nedodržují základní hygienická pravidla. Zažívací obtíže z takových jídel bývají téměř stoprocentní jistotou.
Dovolená v zahraničních krajích rozhodně není souborem příkazů a zákazů. Měli bychom však mít na paměti, že úroveň hygieny je v mnoha zemích nižší než v České republice. Je tak lepší si některé pokrmy odepřít a neriskovat vznik zdravotních komplikací, které naruší příjemné vzpomínky na cestování.
(holi)
Zdroj: wwwnc.cdc.gov
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul