Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou
Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.
Záleží ale nejen na tom, kdy, ale také co si do sklenky nalijete. Rozhodně by se konzumace alkoholu neměla stát pravidlem, je třeba, aby byla zřídkavá nebo ojedinělá. Pokud se řídíte stravovacím plánem podle energetické hodnoty, pak buďte obezřetní, abyste do něj alkoholický nápoj správně včlenili. Snažte se volit spíše „long drinky“, tedy slabší nápoje, a pijte je pomalu, abyste své tělo nevystavovali takovému náporu. Měli byste být opravdu nanejvýš opatrní, protože nějaký větší exces by mohl mít nepříjemné důsledky. Určitě není špatný nápad předem se zeptat lékaře, zda je pro vás v současné době pití bezpečné.
Co na to organismus cukrovkáře
- Zatímco malé množství alkoholu zvyšuje glykémii, větší množství ji naopak snižuje. Tyto výkyvy mohou být tak výrazné, že se hodnota může dostat na nebezpečnou hladinu.
- Pivo, sladké víno a likéry obsahují značné množství cukru, které dále přispívá ke zvyšování glykémie.
- Alkohol povzbuzuje chuť k jídlu, což může způsobovat přejídání a významně zhoršit kompenzaci diabetu.
- Pití též ovlivňuje úsudek, takže snáze děláte nesprávná rozhodnutí při výběru stravy.
- Opakované vyprazdňování lahví může také zasahovat do léčby perorálními antidiabetiky nebo inzulinem.
- Zvyšuje i hladinu triglyceridů (krevního tuku) a krevní tlak, což znamená celou řadu zdravotních rizik.
- Pití způsobuje červenání, nevolnost, zvyšuje srdeční frekvenci a problémy s řečí.
Pro diabetika je problematické hlavně to, že některé tyto účinky jsou velmi podobné příznakům výkyvů glykémie. Ty proto mohou zůstat nerozpoznány a ohrozit člověka na životě.
Dejte hlavní slovo rozumu
- Nepijte více než dvě sklenice nápoje, pokud jste muž, nebo jeden, jste-li žena.
- Nikdy neholdujte alkoholu nalačno.
- Konzumujte drinky pomalu.
- Vyhněte se sladkým nápojům.
- Míchejte alkohol s vodou, minerálkou, sodovkou nebo nízkokalorickou limonádou.
- Protože se dostáváte do rizikové situace, noste s sebou vždy označení, že jste diabetik.
I když večer strávený zábavou s přáteli může být velice příjemný, příjem alkoholu znamená pro člověka s cukrovkou nezanedbatelné a zcela zbytečné riziko. Zkuste ochutnat různá nealkoholická piva a vína, budete překvapeni jejich opravdovostí.
(pez)
Zdroj:
http://www.webmd.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40