#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kritéria progrese u fibrotizujícího non-IPF intersticiálního plicního procesu

11. 12. 2023

Fibrotizující intersticiální plicní proces (fIPP) je obtížně zvladatelné onemocnění s omezenými terapeutickými možnostmi a špatnou prognózou. Aktuálně publikovaný přehled analyzuje kritéria jeho progrese definující přítomnost progresivní plicní fibrózy (PPF), popisuje jejich relativní prevalenci a prognostický význam.

Progresivní plicní fibróza u pacientů s non-IPF IPP 

U velké části pacientů s fIPP jiným než idiopatická plicní fibróza (IPF) dochází k progresi onemocnění i přes iniciální léčbu. Tento fenotyp onemocnění je označován jako progresivní plicní fibróza (PPF). PPF je spojena s vysokou morbiditou a mortalitou. Většina pacientů s PPF má diagnózu fibrotizující hypersenzitivní pneumonitidy (fHP), intersticiální plicní procesy spojené se systémovými onemocněními pojiva (SOP-IPP) nebo idiopatické intersticiální pneumonie (IIP) jiné než IPF (včetně fibrotizující nespecifické intersticiální pneumonie a neklasifikovatelného intersticiálního plicního procesu). Podíl pacientů s PPF spadajících mezi fibrotizující non-IPF IPP během 24 měsíců mimo fibrotizující sarkoidózu byl na základě retrospektivních dat odhadován na 30 %. Prevalence PPF se ale liší podle definice progrese.

Znaky progrese PPF a jejich prevalence 

V registrační studii INBUILD s nintedanibem byla progrese u pacientů s PPF definována jako relativní pokles usilovné vitální kapacity (FVC) o ≥ 10 % nebo kombinace relativního poklesu FVC o > 5 % a zhoršení respiračních symptomů nebo progrese fibrózy na CT s vysokým rozlišením (HRCT) během předchozích 24 měsíců. Nejčastěji se PPF ve sledované kohortě projevila jako relativní pokles FVC o ≥ 10 % (332/663, tj. 50,1 % pacientů).

Hambly et al. zkoumali prevalenci a charakteristiky progrese onemocnění dle kritérií INBUILD v prospektivním registru pacientů s fIPP všech podtypů včetně IPF (n = 2746). PPF byla zjištěna u 50,1 % pacientů. Frekvence výskytu PPF u hlavních non-IPF podskupin byla rozdílná: 58 % u fHP, 51 % u neklasifikovaného IPP, 45 % u SOP-IPP a 39 % u ostatních non-IPF. Prevalence PPF u všech nemocných s non-IPF IPP (s výjimkou pacientů se sarkoidózou) činila 47,5 % (919 z 1936 pacientů), přičemž prevalence progrese u pacientů s IPF dosahovala za stejnou dobu 59,5 %. Kritérium relativního poklesu FVC o ≥ 10 % splnilo v celé kohortě 49,1 % pacientů s PPF či s progresí IPF. Doba do progrese byla během 24 měsíců sledování u hlavních podskupin obdobná a prakticky stejná u IPF a fibrotizující hypersenzitivní pneumonitidy (fHP). 

Velké testovací (n = 754) a validační kohorty (n = 473) pacientů s fHP, SOP-IPP či non-IPF IIP zahrnovala multicentrická retrospektivní studie (Oldham et al.), která hodnotila prevalenci a prognostický význam různých kritérií PPF včetně kritérií INBUILD, jejich jednotlivých složek a dalších potenciálních kritérií během 10 let sledování. Nejčastěji zjištěným kritériem progrese byl samotný relativní pokles FVC ≥ 5 %, který byl zaznamenán u 69,7 % pacientů. Medián doby do progrese byl v jednotlivých kohortách 10,6−12,9 měsíce. Relativní pokles FVC ≥ 10 % byl zjištěn u 56,2 % pacientů s mediánem doby do progrese 15,3 měsíce v testovací kohortě a 24 měsíců ve validační kohortě.

Prognostický význam kritérií PPF 

Kritéria pro včasnou identifikaci PPF stanovená na základě jejich prevalence a krátké doby do progrese zahrnují relativní pokles FVC o > 10 % a kombinace nižších prahových hodnot poklesu FVC se symptomatickým zhoršením nebo s progresi fibrózy na HRCT. Prognostický význam těchto kritérií byl široce validován z hlediska mortality a tato jejich prognostická přesnost je zřejmě vyšší než u alternativních kritérií. Výsledky jsou ovšem nejednotné ohledně prognostického významu těchto kritérií pro následnou progresi poklesu FVC. Kritéria bude zřejmě třeba trochu upravit u pacientů se SOP-IPP a zejména u nemocných se zánětlivou myopatií.

Závěr 

Nedávno publikované výsledky velkých kohortových studií vycházející z prevalence a prognostického významu kritérií PPF ukazují, že pro časnou identifikaci progrese non-IPF IPP jsou vhodná kritéria studie INBUILD. Parametry používané ke stanovení přítomnosti PPF uvedené v recentních mezinárodních doporučeních z velké části nevycházejí z dat zjištěných u předchozích ani následných kohort z reálné praxe.

(lexi, zza) 

Zdroje: 
1. Wells A. Patterns of progression in non-IPF fibrotic interstitial lung disease. Curr Opin Pulm Med 2023; 29 (5): 459–464, doi: 10.1097/MCP.0000000000000981. 
2. Oldham J. M., Lee C. T., Wu Z. et al. Lung function trajectory in progressive fibrosing interstitial lung disease. Eur Respir J 2022; 59 (6): 2101396, doi: 10.1183/13993003.01396-2021.
3. Aktuální poznatky k progresivní fibróze u intersticiální plicní nemoci. proLékaře.cz, 8. 9. 2022. Dostupné na: www.prolekare.cz/tema/progredujici-ipp/detail/aktualni-poznatky-k-progresivni-fibroze-u-intersticialni-plicni-nemoci-131728 
4. SPC Ofev. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/ofev-epar-product-information_cs.pdf 



Štítky
Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Radiodiagnostika Revmatologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Progredující fibrotizující intersticiální plicní procesy
Autoři: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D., MUDr. Ladislav Lacina, MUDr. Ivana Janíčková, prim. MUDr. Lucie Valentová Bartáková

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#