#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poporodní krvácení pohledem porodníka docenta Antonína Pařízka

27. 9. 2023

Následkem krvácení u porodu umírá každoročně na celém světě okolo 150 tisíc žen. Navíc se nejedná pouze o země hospodářsky zaostalejší, i když absolutní riziko úmrtí žen na peripartální krvácení je v ekonomicky vyspělých zemích mnohonásobně nižší. Bohužel 60 až 80 % těchto úmrtí je způsobeno opožděnou nebo substandardní péčí o těhotnou či rodící ženu.

Proto se lékaři-porodníci této problematice soustavně věnují. V souladu s nejnovějšími odbornými poznatky vycházejícími z evidence based medicine se maximálně snažíme, aby naše postupy byly co nejjednodušší, a přitom co nejefektivnější. Na rychlosti řešení závažného krvácení totiž záleží úspěch celé léčby – a život pacientky.

Každý porodník by měl – vedle schopnosti predikce a prevence – dokonale znát léčebné postupy, které lze v dané situaci využít. V dnešní době máme v naší zemi připravené moderní guidelines, kdy klíčovou roli hraje mezioborová spolupráce porodníků s anesteziology, intenzivisty a hematology. Tak je koncipován i tento edukační program, který nabízí vhled jednotlivých zaangažovaných stran, garantovaný zástupci všech zmíněných specializací.

Se svými kolegy pevně věřím, že přijmete naše pozvání k prohloubení svých znalostí s ohledem na novinky, které se v současnosti v problematice péče o ženy s peripartálním život ohrožujícím krvácením objevují. Tento stav je totiž stále vedoucí příčinou mateřské mortality a morbidity a v dnešní době riziko jeho výskytu stoupá nejen s ohledem na změny klinické praxe, ale také kvůli věku a obezitě těhotných žen.

Na závěr: Nesmíme zapomenout, že každé těhotenství je ohroženo peripartálním krvácením, které může být sekundárně komplikováno koagulopatií.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#