#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobá bezpečnost a účinnost ozanimodu v terapii relabujících forem RS

28. 8. 2023

Ozanimod se řadí mezi modulátory receptoru pro sfingosin-1-fosfát (S1P) typu 1 a 5. Je schválen pro terapii relabující-remitující formy roztroušené sklerózy (RRRS) a středně těžké až těžké ulcerózní kolitidy (UC) a v současnosti u něj stále probíhá intenzivní klinický výzkum. Nezaslepená jednoramenná studie DAYBREAK pro účastníky s RRRS z předchozích studií s ozanimodem měla být ukončena k lednu 2023, a její finální výsledky tedy můžeme očekávat v dohledné době. Následující článek prozatím přináší výsledky interim analýzy této studie po 5 letech od zahájení.

Design a cíle studie

Do studie DAYBREAK mohli být zařazeni pacienti z předcházejících klinických hodnocení: Šlo jednak o studii fáze I zaměřenou na získání informací o farmakokinetice a účinku léčiva a dále o studie fází II a III (RADIANCE a SUNBEAM), které účinnost a bezpečnost ozanimodu porovnávaly s placebem nebo aktivní kontrolou − intramuskulárně podávaným interferonem (IFN) β-1.

Nezaslepená jednoramenná studie DAYBREAK byla zahájena v říjnu 2015. V červnu 2022 byly publikovány výsledky interim analýzy zahájené v únoru 2021. Primárním cílem studie bylo doplnění informací o bezpečnosti ozanimodu, proto byly sledovány nežádoucí příhody spojené s léčbou (zejména infekce, malignity, makulární edém, kardiovaskulární příhody, abnormality funkcí plic a jater). Sekundárním cílem pak byla analýza účinnosti.

Výsledky 

Do studie DAYBREAK bylo zařazeno celkem 2494 pacientů, průměrná doba užívání ozanimodu činila 46,8 měsíce (směrodatná odchylka [SD] 11,9). Roční míra relapsů (ARR) dosáhla hodnoty 0,103 (95% interval spolehlivosti [CI] 0,086−0,123). U 71 % pacientů nedošlo k výskytu relapsu po dobu 48 měsíců. Při vyšetřeních magnetickou rezonancí (MRI) nebyla ve většině případů zaznamenána progrese ani vznik nových lézí.

Míra výskytu závažných nežádoucích příhod spojených s léčbou (TEAEs), plicních poruch a zhoubných nádorů zůstala relativně stabilní. U 2143 (85,9 %) nemocných byl zaznamenán výskyt převážně mírných až středně závažných TEAEs. Nejčastěji se jednalo o nazofaryngitidu či jiné infekce horních cest dýchacích a bolest hlavy. Závažné nežádoucí příhody se objevily u 298 (11,9 %) pacientů, 75 osob na základě jejich výskytu v léčbě ozanimodem nepokračovalo.

Infekce se vyskytly u 56,7 % pacientů, o závažné případy se jednalo ve 2,8 % a oportunní infekce byly diagnostikovány u 5,6 % nemocných (nejčastěji herpes labialis a herpes zoster). U 9,8 % pacientů byla zjištěna lymfopenie, po kontrole za 30 dní však přetrvávala pouze u 1,2 % a léčbu kvůli ní muselo přerušit jen 7 (0,3 %) účastníků. U ostatních pacientů zůstávala hladina lymfocytů po celou dobu sledování stabilní.

K rozvoji malignity došlo po dobu trvání původních studií a studie DAYBREAK celkem u 38 pacientů. Nejčastěji se jednalo o bazocelulární karcinom a karcinom prsu, nebyl však zjištěn žádný specifický vzorec pro typ zhoubného nádoru. Během studie DAYBREAK 3 pacienti na onkologické onemocnění zemřeli (metastatický karcinom pankreatu, diseminace nádorového onemocnění s neznámým primárním ložiskem a glioblastom).

Makulární edém se vyskytl u 0,2 % účastníků studie, kardiovaskulární komplikace byly zaznamenány u 69 (2,8 %) nemocných.

Shrnutí a závěr

Studie DAYBREAK přinesla informace o dlouhodobé léčbě relabujících forem RS. Klinická i radiologická aktivita nemoci zůstávala při užívání ozanimodu nízká. U pacientů, kterým byla terapie změněna z IFN β-1a nebo nižších dávek ozanimodu, došlo následně k redukci počtu relapsů a poklesu počtu lézí viditelných na MRI. Terapie byla v některých případech provázena výskytem oportunních infekcí, nejčastěji herpesviry, žádná z nich však nebyla závažná či diseminovaná. Během léčby došlo u některých pacientů k rozvoji maligního onemocnění a výsledky práce také nevyvrátily možnou spojitost modulátorů S1P a bazocelulárního karcinomu. Makulární edém a kardiovaskulární komplikace byly velmi málo časté, stejně tak výskyt plicních a jaterních komplikací nebyl klinicky relevantní. Počet lymfocytů poklesl pod normální hodnoty u 95,6 % pacientů, významná lymfopenie však byla zaznamenána u malého počtu nemocných a nebyla prokázána spojitost v rozvojem oportunních infekcí.

Výsledky studie DAYBREAK prokázaly, že užívání ozanimodu v dávce 0,92 mg denně vede ke snížení aktivity nemoci a redukci počtu relapsů RS. Jedná se rovněž o poměrně bezpečné léčivo, jehož nežádoucí účinky jsou zvladatelné a jen zřídka vedou k nutnosti přerušení terapie.

(kali)

Zdroj: Cree B. A., Selmaj K. W., Steinman L. et al. Long-term safety and efficacy of ozanimod in relapsing multiple sclerosis: up to 5 years of follow-up in the DAYBREAK open-label extension trial. Mult Scler 2022 Oct; 28 (12): 1944−1962, doi: 10.1177/13524585221102584.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

Obchodní sdělení společnosti Bristol-Myers Squibb spol. s r.o
2084-CZ-2300098



Štítky
Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#