#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Augmentace klozapinu lurasidonem u rezistentní schizofrenie v reálné praxi

12. 12. 2023

Schizofrenie rezistentní k léčbě stále představuje klinickou a farmakologickou výzvu. Zlatým standardem v těchto případech zůstává klozapin. Bohužel na něj však významná část pacientů odpovídá pouze částečně. Řešením potom bývá augmentační strategie jiným atypických antipsychotikem. Slibně se podle aktuálních poznatků jeví přídatná terapie lurasidonem − zajímavá data k ní přinesly hned dvě recentně publikované studie.

Italská observační studie

Lurasidon je antipsychotikum 2. generace, které kromě antagonistického efektu na dopaminových receptorech D2 působí i jako parciální agonista serotoninového receptoru 5-HT1A a antagonista receptorů 5-HT2A a 5-HT7. Podle autorů pilotní studie tyto vlastnosti mohou vysvětlovat jeho prokognitivní účinek doložený několika publikovanými preklinickými výzkumy.

V této práci autorů z italské Pavie byla u pacientů se schizofrenií rezistentní k léčbě porovnávána obvyklá terapie (tj. klozapin + další atypické antipsychotikum) se strategií obnášející augmentaci klozapinu lurasidonem.

Metodika a průběh

Jednalo se o observační studii se souborem 20 pacientů s diagnostikovanou schizofrenií rezistentní k léčbě podle kritérií DSM-5 a psychofarmakologické anamnézy. Volba terapie byla ponechána nezávisle na ošetřujících lékařích každého pacienta. 10 účastníků dostalo lurasidonovou augmentaci klozapinu, zatímco zbývajících 10 užívalo obvyklou terapii. Při vstupu do studie i během sledování byly používány škály PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) a BPRS (Brief Psychiatric Rating Scale) pro posouzení obecné psychopatologie a dále stupnice nežádoucích účinků UKU (pojmenovaná podle pracovní skupiny Udvalg for Kliniske Undersøgelser Skandinávské psychofarmakologické společnosti).

Výsledky

Všichni pacienti ve skupině s přídatnou léčbou lurasidonem dosáhli klinicky významného zmírnění pozitivních i negativních příznaků, a to při dobrém profilu tolerability, bez hlášení významných nežádoucích účinků. Lurasidon nevykazoval žádné nežádoucí dopady na metabolické parametry ani EKG, včetně intervalu QTc. Zlepšení na škálách hodnotících psychopatologii se jevilo větší u pacientů, kteří dostávali lurasidon, oproti nemocným léčeným jako obvykle, a to zejména v kognitivních doménách.

   

Polská retrospektivní studie

Účinnost augmentace klozapinu lurasidonem u pacientů se schizofrenií rezistentní k léčbě v reálné praxi hodnotila i retrospektivní studie provedená v univerzitní nemocnici v polském Krakově.

Metodika a průběh

Z lékařských záznamů 916 pacientů s touto diagnózou léčených v letech 2018−2022 bylo identifikováno 16 osob léčených kombinací klozapinu a lurasidonu, ti tedy vytvořili studijní soubor. Jednalo se o pacienty ve věku 27–45 let (medián 37,5 roku), 7 žen a 9 mužů, s mediánem celkové doby trvání léčby schizofrenie 12,5 roku (7–16 let) a mediánem počtu předchozích neefektivních farmakoterapií 5 (3,6–6,75).

Autoři porovnali skóre CGI-S (Clinical Global Impression – Severity) dosažená před léčbou a 1 a 2 měsíce po jejím zahájení a podle jejich zlepšení posuzovali odpověď na léčbu – hodnotili skóre CGI-S i po 3 měsících od zahájení a pak každé 3 měsíce, ale rozdíl hodnot posuzovali u nejkratší doby sledování společné pro všechny pacienty, což byly 2 měsíce. Analyzovali také rozdíly v hodnotách skóre CGI-S v průběhu prvních 6 měsíců observace. Kromě toho stanovovali skóre CGI-I (Clinical Global Impression – Improvement) pro posouzení odpovědi na léčbu mezi prvním a posledním časovým bodem sledování.

Výsledky

Převážná většina pacientů (87,5 %, tj. 14 ze 16) reagovala na lurasidonovou augmentaci klozapinu (dosažení skóre CGI-I 1−2). Terapeutické účinky byly pozorovatelné po 3–12 týdnech léčby (medián 6 týdnů). Po prvním měsíci byl zjištěn pokles skóre CGI-S, zmírnění pozitivních symptomů (10 pacientů), depresivních a úzkostných symptomů (zmírnění úzkosti u 7 pacientů) a také zlepšení psychosociálního fungování (u 9 nemocných; 4 se vrátili do zaměstnání), u 7 jedinců se pak zmírnily afektivní symptomy a u 2 sexuální dysfunkce. U 2 pacientů, kteří začali užívat lurasidon namísto haloperidolu či risperidonu, byl pozorován příznivý efekt na tělesnou hmotnost (stabilizace či úbytek), u 2 nemocných se po převedení na lurasidon z risperidonu a amisulpridu normalizovala hladina prolaktinu, u 1 se po převedení na lurasidon z risperidonu stabilizovala glykémie. Podle konstatování autorů lurasidonová augmentace klozapinu může vést ke zlepšení široké škály symptomů schizofrenie.

K ukončení léčby došlo u 3 pacientů, z toho u 2 pro nežádoucí účinky (hyperprolaktinémie s galaktoreou nebo extrapyramidové symptomy) a 1 pacient léčbu ukončil bez předchozí porady s lékařem.

   

Závěr

Obě výše popsané studie ukázaly, že augmentace klozapinu lurasidonem může u pacientů se schizofrenií rezistentní k léčbě znamenat významný přínos. Důležité pro jednoznačné potvrzení efektu lurasidonu budou výsledky prospektivních klinických studií s větším počtem účastníků.

   

(esr)

Zdroje:
1. Arienti V., Civardi S. C., Besana F. et al. Lurasidone augmentation to clozapine in treatment resistant schizophrenia: a pilot study. Eur Psychiatry 2023; 66 (S1): S306–S307, doi: 10.1192/j.eurpsy.2023.684.
2. Siwek M., Chrobak A. A., Gorostowicz A. et al. Lurasidone augmentation of clozapine in schizophrenia – retrospective chart review. Brain Sci 2023 Mar; 13 (3): 445, doi: 10.3390/brainsci13030445.



Štítky
Dětská psychiatrie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#