#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčebné sekvence a prognostické faktory u metastatického duktálního adenokarcinomu pankreatu

15. 10. 2021

Karcinom pankreatu patří k nejnepříznivějším diagnózám současné medicíny. Níže prezentovaná analýza se zabývala srovnáním léčebných sekvencí v boji proti této malignitě a rozpoznáním nejvýznamnějších prognostických faktorů.

Čtyři fatální faktory

Karcinom pankreatu má nejhorší prognózu ze všech běžných solidních nádorů, s 5letým celkovým přežitím u přibližně 10 % pacientů. Absolutní počet osob, jež na toto onemocnění zemřou, stále stoupá. Medián věku, při kterém je karcinom pankreatu diagnostikován, činí 70 let.

Existují 4 příčiny vysoké úmrtnosti na duktální adenokarcinom pankreatu (PDAC):

  1. Pankreas se nachází hluboko v dutině břišní a sedí mezi aortou a jejími větvemi. To chrání rostoucí nádor před detekcí, navíc tumor často prorůstá sousední cévy, a tak může pouze 15–20 % pacientů podstoupit chirurgickou resekci.
  2. PDAC je charakteristický agresivním chováním s časnými metastázami. Více než 50 % pacientů má při nástupu příznaků vzdálené metastázy a u většiny operovaných se do 4 let po operaci metastázy objeví, což naznačuje přítomnost mikrometastáz i v případě lokalizovaného onemocnění.
  3. Působení malignity nemocné oslabuje a omezuje jejich schopnost odolávat agresivní léčbě. Kachektičtí pacienti špatně tolerují léčbu, což dokazuje snížené přežití po pankreatektomii či chemoterapii.
  4. PDAC vykazuje odolnost vůči mnoha protinádorovým terapiím, s rychlou progresí a nízkou mírou léčebné odpovědi i na nejúčinnější systémová léčiva a radioterapii. Méně než 3 % pacientů, kteří mají metastázy, přežívají 5 let, zatímco v případě lokalizovaného onemocnění stadia IA tento podíl přesahuje 70 %.

Jelikož jsou údaje týkající se léčebných sekvencí a prognostických faktorů pro metastatický adenokarcinom pankreatu (mPAC) omezené, autoři níže citované práce provedli analýzu dat z reálné klinické praxe k posouzení klinických výsledků pacientů.

Analyzovaná data

Onkologové a gastroenterologové z Francie, Německa, Itálie, Španělska a Velké Británie sbírali data u svých 20 po sobě následujících pacientů s diagnostikovaným PAC v období od ledna do října 2016 (n = 6000). Následná analýza se zaměřila na nemocné, kterým byl diagnostikován mPAC (n = 3827). Záznamy poskytovaly informace o léčebných sekvencích mPAC a celkovém přežití. V souvislosti s identifikací prognostických faktorů bylo hodnoceno 6 léčebných sekvencí 1. a 2. linie:

  1. gemcitabin (GEM) + nab-paklitaxel následovaný kombinacemi s fluoropyrimidinovým cytostatikem (n = 286)
  2. (modifikovaný) režim FOLFIRINOX následovaný kombinacemi s GEM (n = 263)
  3. (modifikovaný) režim FOLFIRINOX následovaný monoterapií GEM (n = 228)
  4. GEM + nab-paklitaxel následovaný monoterapií fluoropyrimidinovým cytostatikem (n = 65)
  5. GEM následovaný monoterapií fluoropyrimidinovým cytostatikem (n = 41)
  6. GEM následovaný kombinacemi s fluoropyrimidinovým cytostatikem (n = 32)

Výsledky

Většina pacientů s mPAC (89,7 %) podstoupila 1. linii léčby, 35,5 % absolvovalo i 2. linii a 6,7 % 3. linii léčby. Nejběžnějšími sekvencemi léčby 1. a 2. linie byly:

  • GEM + nab-paklitaxel následovaný kombinacemi s fluoropyrimidinovým cytostatikem (24 %)
  • (modifikovaný) režim FOLFIRINOX následovaný kombinacemi s GEM (22 %)
  • (modifikovaný) režim FOLFIRINOX následovaný monoterapií GEM (19 %)

Medián celkového přežití dosáhl 19,1 měsíce u režimu FOLFIRINOX následovaného kombinacemi s GEM, 15,2 měsíce u GEM/nab-paklitaxelu následovaného kombinacemi s fluoropyrimidinovým cytostatikem a 14,8 měsíce u FOLFIRINOX následovaného GEM.

Multivariační analýza ukázala, že statisticky významnými příznivými prognostickými faktory jsou nepřítomnost jaterních či plicních metastáz, lepší performance status (ECOG 0–1), nižší hodnoty nádorového markeru CA 19-9 (< 400 U/ml) a mužské pohlaví. Významným prognostickým faktorem byla také léčebná sekvence 1. a 2. linie – prognosticky příznivě se jevily č. 2, 1, 4, 3 a 6 (seřazeny postupně dle poměru rizik v porovnání s léčbou č. 5).

Závěr

Analýza dat pacientů s metastatickým karcinomem pankreatu léčených v běžné klinické praxi v několika zemích západní Evropy zdůraznila vliv sekvencí terapie na klinické výsledky pacientů. Nejlepších výsledků v této analýze dosáhl režim FOLFIRINOX v 1. linii následovaný kombinovacemi založenými na gemcitabinu. Jaterní či plicní metastázy, performance status, CA 19-9 a pohlaví byly identifikovány jako významné nezávislé prognostické faktory celkového přežití.

(saz)

Zdroje:
1. Grossberg A. J., Chu L. C., Deig C. R. et al. Multidisciplinary standards of care and recent progress in pancreatic ductal adenocarcinoma. CA Cancer J Clin 2020; 70: 375–403, doi: 10.3322/caac.21626.
2. Taieb J., Hammel P., Reni M. et al. SO-3 Treatment sequences and prognostic factors in metastatic pancreatic ductal adenocarcinoma: univariate and multivariate analyses of a real-world study in Europe. Ann Oncol 2021 Jul 1; 32 (Suppl. 3): S203, doi: 10.1016/j.annonc.2021.05.027.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#