#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sport s inhibitorem?

27. 6. 2018

Obavy z úrazu vedou v některých rodinách k zákazu sportovních aktivit pro děti s hemofilií. Máme tento postoj podporovat, tolerovat, nebo ho rodičům spíše rozmlouvat?

Názorový posun

Až do poloviny 70. let 20. století bylo součástí běžné praxe hemofilikům sport nedoporučovat. Pohybová aktivita byla považována za riziko vzniku krvácení.

Dnešní přístup je poněkud flexibilnější a řada odborníků je přesvědčena o tom, že sport je pro hemofiliky ve skutečnosti prospěšný, a to jak z hlediska fyzického a psychického, tak také po stránce sociální. Tento názorový posun byl do značné míry umožněn profylaktickou léčbou, která u závažných případů představuje efektivní prevenci krvácení, vede ke zvýšení kvality života a minimalizaci pohybového postižení.

Mohou se však mezi aktivní sportovce zařadit i jedinci, u nichž se vytvořil inhibitor?

Školáci pod lupou

Najít jednoznačnou odpověď není snadné, ale napovědět nám může studie, které se zúčastnilo 120 dětí průměrného věku 11,52 roku s hemofilií různého typu a závažnosti. Mezi nimi byli i pacienti s inhibitorem, tedy protilátkou proti podávanému faktoru, u nichž byl inhibitor přítomný v anamnéze nebo byl aktuálním problémem. Mezi hodnocenými parametry byly kromě biometrických údajů například fyzická kondice, ortopedický status (skóre dle Petriniové), míra absence ve škole, sportovní aktivita nebo kvalita života.

Výsledná zjištění

Ukázalo se, že fyzická kondice dětí s hemofilií je obecně dobrá, v jednotlivých věkových podskupinách byla nejhorší u chlapců mezi 8 a 12 lety (ti také udávali nejnižší kvalitu života). Zdravotní stav sportovců a nesportovců se významně nelišil, což je pravděpodobně nejdůležitějším sdělením této studie.

Chlapci, kteří se věnovali sportu, měli ve studii lepší kondici a sebevědomí i vyšší kvalitu života − tento efekt nebyl patrný pouze u nejmladších účastníků (6−7 let), jinak byl výrazný. Naproti tomu sedavý životní styl byl spojený s negativním vnímáním své kondice a větší mírou absencí ve škole. Nesportující chlapci měli v dotazníku kvality života zhoršenou složku pocitů a rodiny.

Autoři proto předpokládají, že podpora hemofiliků v pohybové aktivitě bude mít přímý pozitivní vliv na jejich kvalitu života.

Závěr

Autoři se ve studii k parametrům uvnitř podskupiny s inhibitorem přesněji nevyjadřují, neudávají ani výsledky vztažené k závažnosti hemofilie, ale přesto jsou jejich závěry statisticky významné a můžeme je považovat za relevantní pro hemofiliky obecně.

(pez)

Zdroj: Khair K., Littley A., Will A., von Mackensen S. The impact of sport on children with haemophilia. Haemophilia 2012; 18 (6): 898−905, doi: 10.1111/j.1365-2516.2012.02857.x.



Štítky
Dětská onkologie Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#