#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přínos pohybové aktivity pro jedince s hemofilií – doporučení skupiny MEMO

25. 11. 2022

Pravidelná fyzická aktivita může u jedinců s hemofilií zvýšit stabilitu a funkci kloubů, snížit riziko zranění, zlepšit kvalitu života a působit pozitivně v dalších aspektech. Podle recentních zjištění však pravidelný pohybový program není v komplexní terapii hemofilie dostatečně zdůrazňován. Skupina italských odborníků proto vytvořila konsenzus shrnující současné poznatky o benefitech pohybu u hemofiliků a doporučení v rámci pohybové aktivity.

Úvod

Z výsledků některých studií vyplynulo, že hemofilici jsou fyzicky obdobně aktivní jako obecná populace. Podle recentně publikovaného přehledu jsou však údaje o fyzické aktivitě značně heterogenní, podle zkušeností italských autorů navíc účast na fyzických a sportovních aktivitách není dostatečně zdůrazňována v rámci komplexní terapie a zbytečně mnoho jedinců s hemofilií tak vykazuje žádnou nebo nízkou fyzickou aktivitu. V návaznosti na tato zjištění proto publikovali doporučení zabývající se fyzickou aktivitou u hemofiliků pod hlavičkou projektu MEMO (Movement for persons with haEMOphilia).

Klíčové body konsenzu a doporučení pro praxi

Podle expertů nízká fyzická aktivita a možná nadbytečná rodičovská ochrana dětí s hemofilií přispívá ke vzniku obezity a s ní spojené alterace funkce muskuloskeletálního systému. Obezita je v hemofilické populaci aktuálním problémem s obdobnou, nebo dokonce vyšší prevalencí než u obecné populace. Může přitom mít vliv na frekvenci krvácení, bolest, funkci pohybového aparátu a kvalitu života. V rámci prevence obezity a redukce hmotnosti tak musejí být podnikány konkrétní kroky vedoucí ke snížení příjmu kalorií a zvýšení fyzické aktivity.

Pohybová koordinace, svalová síla a flexibilita jsou důležité pilíře funkce a stability kloubů, udržení kostní denzity a snížení rizika krvácení. Individualizovaný pohybový program by se měl soustředit nejenom na funkci svalů a kloubů, ale také na udržení kostní denzity, která je u mladých pacientů se závažnou hemofilií často snížena. Pravidelná fyzická aktivita dále přispívá ke zlepšení celkové kvality života, pocitu pohody (well being) a zlepšení sebevědomí a socializačních dovedností.

U jedinců s artropatií a starších jedinců je pohybová aktivita pod vedením trénovaného fyzioterapeuta důležitá pro zlepšení stability a mobility v rámci prevence pádů a s tím spojeným rizikem fraktur či krvácení. K pravidelné fyzické aktivitě by měli být motivováni i jedinci s inhibitory, obzvláště v jejich případě je nutná individualizace pohybového plánu s bedlivým monitorováním účinnosti profylaxe.

Výběr vhodného typu pohybové aktivity by měl být řízen multidisciplinárním týmem, jehož součástí by kromě hematologa měli být i odborníci na muskuloskeletální systém (ortopedi, rehabilitační lékaři a fyzioterapeuti) a specialisté v oboru sportovní medicíny, jejichž úlohou by měl být výběr vhodné sportovní aktivity. Podle expertů je žádoucí, aby tento postup byl aplikován již od dětství s cílem výběru nejvhodnějšího druhu sportu s ohledem na možná rizika, ale i přání pacienta, vedoucí ke zvýšení compliance a adherence k fyzické aktivitě. Klíčovou úlohou hematologa z hemofilického centra v rámci multidisciplinárního týmu je potom optimalizace profylaktické terapie v souvislosti s riziky konkrétní pohybové aktivity.

Závěr

Fyzická aktivita přináší řadu zdravotních benefitů pro hemofiliky všech věkových kategorií. V rámci hemofilické populace je nutné dodržovat řadu doporučení tak, aby byl vybalancován poměr přínosů a rizik, ale také aby bylo dosaženo co největší adherence k pohybové terapii. Fyzickou aktivitu hemofiliků by měl ideálně řídit multidisciplinární tým sestávající z různých odborností.

(holi)

Zdroj: Biasoli C., Baldacci E., Coppola A. et al.; MEMO Study Group (Appendix I). Promoting physical activity in people with haemophilia: the MEMO (Movement for persons with haEMOphilia) expert consensus project. Blood Transfus 2022; 20 (1): 66–77, doi: 10.2450/2021.0138-21.



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#