#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antidiabetické účinky extraktu z listů mangovníku indického

20. 9. 2019

Kultivar mangovníku indického Anwar Ratol pochází z Pákistánu a je jedním z nejpopulárnějších v celé jižní Asii. Je známý pro svoji sladkost a při zpracování jeho plodů vzniká odpad ve formě listů. Různé části mangovníku jsou známé pro svůj antioxidační a antidiabetický účinek, proto se předložený článek zabývá fytochemickým profilem a antidiabetickým účinkem extraktu z listů tohoto kultivaru.

Látky obsažené v extraktu

Z listů mangovníku byl připraven extrakt s využitím 70% ethanolu. Tento extrakt byl analyzován prostřednictvím vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC) spojené s hmotnostní spektrometrií. Chemická analýza odhalila přítomnost mangiferinu, rhamnetinu, katechinu, epikatechinu, iriflofenon 3-C-β-D-glukosidu, kyseliny gallové a dalších fenolických a flavonoidních sloučenin.

Na základě rešerše již dosažených výsledků bylo zjištěno, že díky obsahu mangiferinu, iriflofenon 3-C-β-D-glukosidu, kvercetinu a dalších polyfenolů by extrakt z listů mangovníku mohl mít antidiabetický účinek.

In vivo experimenty

Získaný extrakt byl podáván myším s diabetem vyvolaným alloxanem. Již v dávce 550 mg/kg během 7 dní extrakt napomohl k signifikantnímu poklesu postprandiální glykémie. Stejně tak byl pokles signifikantní po orálním glukózovém tolerančním testu. Oba výsledky byly srovnatelné s glibenklamidem. Kromě toho podávání extraktu snížilo hladinu LDL cholesterolu, triglyceridů, naopak zvýšilo hladinu HDL cholesterolu a množství tkáně beta-buněk pankreatu.

Závěr

Výsledky experimentů ukazují, že extrakt listů mangovníku má velmi slibné účinky, co se týče zvládání příznaků diabetu mellitu. Tato studie dále poslouží jako základ pro frakcionace a izolaci aktivních látek vykazujících antidiabetický účinek.

(jtr)

Zdroj: Saleem M., Tanvir M., Akhtar M. F. et al. Antidiabetic potential of Mangifera indica L. cv. Anwar Ratol leaves: medicinal application of food wastes. Medicina (Kaunas) 2019; 55 (7), pii: E353, doi: 10.3390/medicina55070353.



Štítky
Diabetologie Geriatrie a gerontologie Neurologie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Diabetická neuropatie a její léčba
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#