#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Perorální azacitidin prodlužuje přežití pacientů s AML bez ohledu na měřitelné reziduální onemocnění

6. 6. 2023

Intenzivní chemoterapie pacientů s nově diagnostikovanou akutní myeloidní leukémií (AML) umožňuje dosažení vysoké míry remisí, ty jsou ovšem často pouze přechodné. Konsolidační léčba azacitidinem (AZA) nicméně prodlužuje postremisní přežití pacientů a dobu bez relapsu onemocnění.

Azacitidin v udržovací terapii AML 

Azacitidin je hypomethylační látka, která umožňuje podávat prodloužená dávkovací schémata za prodloužené expozice během každého léčebného cyklu. AZA svým působením ovlivňuje mechanismy, jakými jsou cytotoxicita vůči abnormálním hematopoetickým buňkám v kostní dřeni nebo hypomethylace DNA s ovlivněním genů regulujících buněčný cyklus. 

Měřitelné reziduální onemocnění  

Přítomnost měřitelného reziduálního onemocnění (MRD) je u pacientů s AML v remisi prediktorem časného relapsu (RFS) a horšího celkového přežití (OS). Postremisní udržovací terapie prodlužuje MRD-negativní status nebo konvertuje pacienty z MRD+ do MRD stavu, čímž může oddálit či odvrátit relaps a prodloužit OS. 

Metodika studie QUAZAR a sledované parametry 

Primárními cílovými ukazateli placebem kontrolované randomizované klinické studie fáze III QUAZAR AML-001 byly OS a RFS. Do studie bylo zařazeno celkem 472 pacientů s AML ve věku ≥ 55 let, kteří dosáhli 1. remise onemocnění při podání intenzivní chemoterapie a zároveň nebyli vhodnými kandidáty pro transplantaci hematopoetických kmenových buněk (HSCT). Randomizace stratifikovaná podle věku, předchozí anamnézy a genotoxicity byla provedená během 4 měsíců od dosažení remise v poměru 1 : 1, a sice k podání 300 mg AZA p.o. (n = 236) 1× denně nebo placeba (n = 227) vždy po dobu 14 dní v každém 28denním cyklu.  

Status MRD (≥ 0,1 % leukemických buněk v kostní dřeni) byl hodnocen multiparametrickou průtokovou cytometrií ve vzorcích aspirátu kostní dřeně odebraných na začátku studie, poté 1. den každého 3. cyklu až do 24. cyklu a následně každých 6 cyklů. MRD pozitivita byla před zahájením udržovací léčby pozorovaná u 44 % (n = 103) pacientů v rameni s AZA a 51 % (n = 116) v placebovém rameni.  

Výsledná zjištění 

Výchozí stav hodnot MRD silně koreloval s OS a RFS. Multivariační analýzy prokázaly, že perorálně podávaný AZA signifikantně zlepšoval hodnoty OS (24,7 vs. 14,8 měsíce; p < 0,001) a RFS (10,2 vs. 4,8 měsíce; p < 0,001) oproti placebovému rameni, a to nezávisle na MRD statutu po indukční léčbě.  

Léčba AZA také prodloužila dobu trvání MRD negativity o 6 měsíců oproti placebu a vedla k vyšší míře konverze MRD+ pacientů na MRD během udržovací léčby (37 vs. 19 % v placebovém rameni). V azacitidinovém rameni dosáhlo 24 % pacientů prodloužení doby MRD negativity o > 6 měsíců ve srovnání s placebem (11,0 vs. 5,0 měsíců; p < 0,001) od zahájení udržovací léčby. 

Závěr  

Studie QUAZAR AML-001 je největší randomizovanou klinickou studií s azacitidinem zahrnující prospektivní centralizované hodnocení statutu MRD u starších pacientů s AML v 1. remisi. Přítomnost měřitelného reziduálního onemocnění byla silným prognostickým ukazatelem OS a RFS, nicméně AZA přinášel pacientům benefit bez ohledu na výchozí status MRD. Výsledky této studie byly rozhodující při registraci azacitidinu v EU, Kanadě i USA. 

(lexi) 

Zdroje: 
1. Roboz G., Ravandi F., Wei A. et al. Oral azacitidine prolongs survival of patients with AML in remission independently of measurable residual disease status. Blood 2022 Apr 7; 139 (14): 2145−2155, doi: 10.1182/blood.2021013404. 
2. Čerňan M., Szotkowski T. Současné trendy v léčbě akutní myeloidní leukemie – od indukční chemoterapie „7+3“ po cílenou léčbu. Klinická farmakologie a farmacie 2021; 35 (3): 61–69.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

2011-CZ-2300020



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#