#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úspěšně léčený renální infarkt u pacienta s fibrilací síní při hypertyreóze − kazuistika

9. 10. 2023

Renální infarkt patří mezi poměrně vzácné klinické jednotky. Jeho diagnostika je svízelná zejména kvůli nespecifickým příznakům, jež mohou být často zaměněny za symptomy infekce močových cest, nefrolitiázu nebo mezenterickou ischémii. Vzhledem k nedostatku dat z randomizovaných klinických studií není v současné době k dispozici ani závazný doporučený postup k léčbě tohoto onemocnění. Zajímavá vodítka však mohou nabídnout například kazuistická sdělení.

Popis případu

60letý muž s anamnézou diabetu mellitu 2. typu, hypertenze a hypertyreózy dorazil na urgentní příjem pro 2 dny trvající silnou kolikovitou bolest v levém boku. Bolesti pociťoval nejdříve v paraumbilikální oblasti, postupně se přesouvaly na levý bok, na vizuální analogové stupnici (VAS) byly pacientem subjektivně hodnoceny jako 8 z 10 a byly doprovázeny vegetativními symptomy (pocit horka, pocení, zvracení). Podobné bolesti již v minulosti měl, avšak v daleko nižší intenzitě, neuváděl viditelnou hematurii ani jiné potíže s močením. V jeho anamnéze nebyla zaznamenána nefrolitiáza ani fibrilace síní. Vzhledem k diagnostikované hypertyreóze měl užívat propranolol a methimazol, nedodržoval však předepsanou léčbu ani nechodil na kontroly.

Fyzikální vyšetření ukázalo hypertenzi s TK 150/93 mmHg a tachykardii s nepravidelným pulzem kolem 110/min. Byl přítomen exoftalmus a mírný třes rukou, štítná žláza hmatná nebyla. Břicho bylo měkké, prohmatné s mírným napětím v levém podbřišku a větší bolestivostí v levém kostovertebrálním prostoru. Laboratorní vyšetření ukázalo přítomnost leukocytózy, mikroskopické hematurie, závažné hypertyreózy a mírně zvýšené renální parametry. EKG vyšetření prokázalo fibrilaci síní (FiS).

Vzhledem k výrazné symptomatologii bylo provedeno urgentní CT břicha a malé pánve, kde byl popsán nehomogenní parenchym levé ledviny, v levé pánvičce byl přítomen konkrement, který však nevedl k obstrukci močových cest. Na urgentním CT angiogramu byl popsán obraz obstrukce levé renální arterie s hypoperfuzí větší části levé ledviny. Horní pól levé ledviny byl zásoben akcesorní renální tepnou odstupující přímo z abdominální aorty. Pravá renální arterie a pravá ledvina nebyly postiženy.

Po podání heparinové infuze byl proveden pokus o mechanickou trombektomii a lokální trombolýzu, který se však nezdařil. Proto byl pacient dále indikovaný k farmakoterapii. Jako lék volby byl v tomto případě využit dabigatran ze skupiny přímých perorálních antikoagulancií (DOACs). Warfarin byl považován za méně vhodný vzhledem k tomu, že pacient žil ve větší vzdálenosti od nemocnice a pravidelná kontrola INR by tak byla v budoucnu poměrně komplikovaná.

Na urgentní příjem se pacient dostavil znovu za 4 měsíce pro generalizovanou bolest břicha. CT angiogram vyloučil okluzi mezenteriální tepny. Dále bylo popsáno zmenšení levé ledviny a levé renální arterie a současně i regrese obstrukce jejího průsvitu ve srovnání s minulým vyšetřením. Pacient byl propuštěn z nemocnice se stejnou farmakoterapií.

Diskuse

Incidence renálního infarktu není přesně známá; ze zatím poslední studie z roku 2006 vyplynula hodnota 0,3 %. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem je výskyt fibrilace síní, který byl asociován s 64 % případů. Mezi další méně významné rizikové faktory patří endokarditida, hyperkoagulační stav, hematologické onemocnění a trauma. Hypertyreóza je sama o sobě považována za protrombogenní stav. Bolesti břicha či levého boku se vyskytují přibližně u poloviny nemocných, mezi další symptomy se řadí nauzea, zvracení a horečka, pacient však může být i zcela asymptomatický. Laboratorně bývá zjištěno zvýšení laktátdehydrogenázy, kreatininu a leukocytóza. Zlatým standardem v diagnostice je v současné době CT angiografie renálních tepen.

V léčbě je doporučeno využít farmakologickou antikoagulaci, perkutánní endovaskulární léčbu s lokální trombolýzou, mechanickou trombektomii nebo otevřenou operaci. Možné je zkusit kombinaci některých metod, preferovány jsou endovaskulární výkony. K jejich provedení je však nezbytná přítomnost radiologa, který má zkušenosti s výkony v oblasti retroperitonea a je schopen řešit i případné komplikace. Trombolýza je sice poměrně účinná, je však spojená s vyšší mírou systémových komplikací. Dabigatran, který byl v tomto případě nasazen k systémové antikoagulaci, snižuje riziko cévní mozkové příhody a systémové embolizace u pacientů s fibrilací síní.

Závěr

Ačkoliv pro terapii renálního infarktu nejsou dostupné oficiální guidelines, panuje všeobecná shoda, že pokus o obnovení průtoku tepnou pomocí endovaskulární techniky byl měl proběhnout co nejdříve po stanovení diagnózy. Úspěšné využití přímého perorálního antikoagulans znamená určitý příslib do budoucna a stalo se rovněž podnětem k zahájení dalších klinických studií pro stanovení doporučení pro antikoagulační léčbu nemocných s renálním infarktem.

(kali)

Zdroj: Al-Sadi A., Abdulgayoom M., Alamin M. et al. Renal infarction in a patient with thyrotoxicosis-induced atrial fibrillation treated successfully with dabigatran, a case report and literature review. Clin Case Rep 2022 Dec 5; 10 (12): e6693, doi: 10.1002/ccr3.6693.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#