#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel docent Jiří Ramba


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 43
Category: Personal News

Dne 23. ledna 2023 nás opustil charismatický český dětský traumatolog, specialista na čelistní a obličejovou chirurgii a nadšený badatel v oblasti historie a antropologie doc. MUDr. Jiří Ramba, DrSc.

Jiří Ramba se narodil 7. února 1940 v Praze. Vystudoval stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy (1964) a po 10 letech si tamtéž doplnil i obor všeobecné lékařství. Profesně vyrůstal na Dětské stomatologické klinice 2. LF UK a FN Motol, kde pracoval téměř třicet let a kterou v letech 1990–1992 vedl. Po dvou atestacích, ze stomatologie a z ústní a obličejové chirurgie, byl v roce 1991 habilitován, v roce 1997 obhájil doktorát lékařských věd.

Odborně vyšel z etické pediatrické a odborné školy profesora Jaroslava Komínka. Jeho celoživotní náplní byl zájem o traumatologii obličejového skeletu dětí. Znalosti funkčního zatížení čelistního kloubu aplikoval na vyvíjející se organismus. Prioritní poznatky z dlouhodobého sledování projevů jeho přetěžování publikoval v obsáhlé funkční studii „Biomechanika obličeje“, výsledky léčebných postupů na deformity obličeje popisují „Zlomeniny obličejových kostí u dětí“ (1990). Byl také autorem nebo spoluautorem řady dalších publikací.

Léčba dětských úrazů obličeje u dětí, malformace a deformity obličeje a čelistí, sledování jejich vývoje v průběhu růstu a dospívání spojené s cílenými fyziologickými studiemi funkce čelistních kloubů a zkušenosti s jejich léčením a s dlouhodobým sledováním deformací daly vznik jeho odborným pohledům chirurgického specialisty na posuzování původu deformit lebečních kostí. Za své odborné práce obdržel v letech 1986 a 1988 čestné uznání Čs. stomatologické společnosti ČLS JEP.

Spolu s úpravou skiagrafické techniky telemetrických a panoramatických rentgenových snímků dětí své zkušenosti prosadil i jako metody pomocných historických věd v paleochirurgickém a paleorentgenologickém zkoumání kosterních pozůstatků. Od roku 1982 se stal společně s profesorem Komínkem opakovaně vyžadovaným spolupracovníkem profesora Emanuela Vlčka při antropologicky zaměřeném výzkumu, například při vyšetřování lebek historických osobností. Se svými závěry seznamoval kulturní veřejnost v řadě populárně naučných publikací psaných poutavou a krásnou češtinou, která z nich činí nesporný čtenářský zážitek. Povedlo se to v knihách „Slavné české lebky: Antropologicko-lékařské nálezy jako pomocníci historie“ (2005), „Tajemství Karla IV.: Čeští panovníci ve světle antropologicko-lékařských zkoumání“ (2015) i „Záhada nemoci Karla IV.: Osobnosti českých dějin z perspektivy obličejové chirurgie“ (2020).

Věříme, že podobným kulturně historickým činem je i kniha „Osudná hra Bedřicha Smetany: Mistrova nemoc ve světle moderní medicíny“, jíž se dočkal těsně před svým odchodem z našeho světa, a nalezl tak potěšení z vydání svého posledního objevného díla, vytvořeného v závěrečných letech svého života.

Docent Jiří Ramba, jehož největšími a celoživotními láskami byla jeho rodina a jeho dětští pacienti, zemřel 23. ledna 2023 v Praze-Motole.

prof. MUDr. Stanislav Tůma, CSc.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#