#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hana Skálová/Jitka Abrahámová První dáma české onkologie


Published in: Prakt. Lék. 2022; 102(6): 323
Category:

Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu

Praha: Vyšehrad 2022, 320 stran. ISBN 978-80-7601-733-7

Pokroky lékařské vědy v posledních desetiletích mají výrazný podíl na prodlužování věku dožití u mužů i žen. Jedním z důsledků tohoto trendu je i neustále se zvyšující podíl seniorské populace v demografickém spektru, což má i své stinné stránky. Jednou z nich je zvýšený výskyt zhoubných nádorů.

Rozsáhlou problematikou onkologických pacientů, u nichž jejich nemoc nemilosrdně zasáhne do chodu celé rodiny, se zabývá kniha s příznačným názvem Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu. Tato publikace mapuje období téměř šedesáti let a zasvěceně sleduje postupně se měnící přístup k onkologicky nemocným. Měnící se podmínky vedly v šedesátých letech 20. století k vyčlenění české klinické onkologie a radioterapie jako samostatného specializačního medicínského oboru. Přibývající vědecké poznatky i rozvíjející se technické možnosti vedly postupnými kroky až k současnému stavu komplexní péče na specializovaných pracovištích. Kniha je psána formou rozhovoru s významnou představitelkou české klinické onkologie a radioterapie profesorkou Jitkou Abrahámovou a otázky klade informovaná a zkušená redaktorka Hana Skálová.

V jednotlivých kapitolách je postupně velmi názorně a srozumitelně vysvětlena podstata nádorového bujení, zmíněny jsou různé typy nádorů i rozdíly v jejich chování. Velmi podrobně jsou vysvětleny ve srovnání s minulostí současné typy léčby, upozorněno je i na úskalí a nežádoucí účinky terapie. I dnes zůstává na prvním místě chirurgické odstranění nádoru, jemuž předchází nebo následuje další léčba radiací nebo cytostatiky. Kromě toho je u některých nádorů indikována léčba hormonální a tzv. biologická, tj. cíleně protinádorová léčba. Na principu zvýšení vlastní imunity pacienta je v současnosti založena imunoterapie. Za přesnou diagnózu nádoru odpovídá patolog.

Z uvedeného vyplývá, že úspěch diagnostiky a terapie nádorových onemocnění je výsledkem celého týmu specialistů z různých medicínských oborů, v němž je klíčová úzce provázaná spolupráce onkologa, onkochirurga, radiodiagnostika a patologa.

Osobní vzpomínky profesorky Abrahámové jsou zasazeny do kontextu rozporuplné doby konce 20. a začátku 21. století. Českou medicínu stejně jako mezinárodní vědecké kontakty formovala v tomto období celá plejáda v ý r a z n ý c h o s o b n o s t í , s nimiž se ve svém životě setkala dnes už odcházející nejstarší lékařská generace.


V úctyhodném životním díle profesorky Jitky Abrahámové vystupuje do popředí diagnóza karcinom prsu, o níž ona sama mluví jako o svém životním osudu. Jejím povahovým rysem bylo dosahovat maxima za jakýchkoliv okolností. Nikdy neuznávala „nejde to“, ale vždy vyhledávala cestu, jak by se „to“ dalo udělat a dokázala si k tomu najít spolehlivé spolupracovníky podobného založení. Úzkostlivě však dbala na dodržování etických zásad a na prvním místě u ní bylo vždy „blaho pacienta“. Zdůrazňovala zásadu individuálního přístupu ke každému nemocnému a hlavně včasnou diagnózu. Své schopnosti používala jako hnací motor k dosažení vytčeného cíle – vysoké úrovně komplexní organizační, diagnostické i terapeutické péče o onkologické pacienty a především o pacientky s karcinomem prsu, která je u nás dnes srovnatelná s vyspělým zahraničím.

Kniha přináší nejen ohlédnutí za životnými peripetiemi nejstarších lékařů – vrstevníků Jitky Abrahámové, ale může být i velkou inspirací pro mladší lékařské ročníky. Měla by se dostat i do povědomí laické veřejnosti – nemocných s onkologickou diagnózou a jejich příbuzných. Je psána velmi poutavě, odborné pojmy jsou vysvětleny srozumitelným jazykem, pravdivě a bez příkras. Bonusem je bohatá obrazová dokumentace, zahrnující kromě osobních fotografií i fotografie některých známých lékařských i nelékařských osobností. A protože Jitka Abrahámová poslání lékaře promítá i do své záliby ve výtvarném umění, v jejím fotoarchivu je i několik obrazů ze světových galerií se ztvárněním onkologicky nemocných věhlasnými umělci.

Velmi zajímavá publikace rozhodně stojí za přečtení – aby si člověk opravdu uvědomil, že nikdo není nesmrtelný a žádný lékař není všemocný. Ale vždy zůstává kapka naděje, jen je třeba přijít včas.

prof. MUDr. Ctibor Povýšil, DrSc.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#