#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pracovné lekárstvo. Vybrané kapitoly I


Authors: Legáth Ubomír;  Buchancová Janka;  Kolektiv
Authors‘ workplace: Klinika pracovního lékařství 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Prakt. Lék. 2020; 100(6): 319-320
Category:

Martin: Osveta 2020, 295 s. ISBN 978-80-8063-493-3

V nakladatelství „Osveta“ v roce 2020 vyšla monografie slovenského kolektivu autorů s názvem „Pracovné lekárstvo. Vybrané kapitoly I“ zaměřená na aktuální oblast diagnostiky, diferenciální diagnostiky a léčby nejčastějších nemocí z povolání způsobených fyzikálními faktory – jednostrannou nadměrnou dlouhodobou zátěží, vibracemi a hlukem. Téma monografie je nejen na území Slovenské republiky velmi aktuální s ohledem na počet ročně hlášených nemocí z povolání způsobených fyzikálními faktory. Například v České republice v roce 2019 celkem 49 %, tedy polovina hlášených nemocí z povolání byla vyvolána působením fyzikálních faktorů. Přičemž nemoci z přetěžování končetin představují 32 % a onemocnění v důsledku práce s vibrujícími nástroji a zařízeními 15 % ze všech nemocí z povolání hlášených v tomto roce (1).

Zpracování tématu autorským kolektivem je na vysoké odborné úrovni, kvalita dat a jejich prezentace jsou nadstandardní: monografie obsahuje více než 140 barevných obrázků ve velmi kvalitním provedení, 25 tabulek s daty a více než 360 zdrojů použité literatury.

Jedná se o přínosné dílo, které bude vítaným zdrojem informací pro komunitu odborníků zabývajících se pracovním lékařstvím, ale i pro širší skupinu lékařů, kteří chtějí získat informace v dané oblasti – všeobecných praktických lékařů, neurologů, ortopedů a dalších, což znamená, že monografie si najde čtenáře v několika oblastech medicíny. Jako užitečná, detailní a jasná kniha v aktuálním, zajímavém, ale i složitém tématu poslouží lékařům v atestační přípravě, akademikům, pregraduálním a postgraduálním studentům, ale rozhodně i v každodenní praxi.

Monografie nabízí nejprve přehled dlouhodobého trendu výskytu hlášených nemocí z povolání ve Slovenské republice a podrobně analyzuje vztahy mezi rizikovými faktory, kategoriemi práce a specifickými onemocněními. I v České republice problémem nadále zůstávají nemoci z povolání, které vznikly v důsledku působení fyzikálních faktorů (hluk, vibrace a přetěžování končetin) u prací původně zaměstnavatelem zařazených do nerizikových kategorií 1 či 2 (celkem v 16 % případů). Protože v rámci šetření nemoci z povolání bylo KHS ověřeno, že podmínky vzniku nemoci z povolání byly splněny, znamená to, že u těchto případů byla původní kategorizace prací provedena zaměstnavatelem chybně (1). V úvodních kapitolách se autoři věnují i demografickým faktorům jako pohlaví a věku, rozložení počtu nemocí dle kraje a také časovým trendům za posledních 20 let. Zdůrazňováno je, že nemoci z jednostranné nadměrné dlouhodobé zátěže patří k nejčastěji hlášeným nemocem z povolání.


Dále autoři prezentují v následujících kapitolách diagnostické, klinické a léčebné aspekty nejčastěji vyskytujících nemocí z povolání způsobených jednostrannou nadměrnou dlouhodobou zátěží, vibracemi a hlukem. V těchto kapitolách jsou logicky a srozumitelně pro čtenáře popsány eiopatogeneze, klinický obraz, diagnostický postup, vyšetřovací metody, diferenciální diagnostika a terapie jednotlivých onemocnění. Poslední kapitoly monografie jsou zaměřeny na charakteristiky hluku jako jedné z nejčastějších nox v pracovním prostředí, jeho lokální a systémové účinky na organismus, anatomii a fyziologii ucha, varianty poškození sluchu včetně možných kombinovaných účinků dalších faktorů pracovního prostředí, metody vyšetření a diferenciální diagnostiku poruch sluchu, posouzení rizika a preventivní opatření.

Autorský kolektiv prokázal excelentní erudici v problematice nemocí z povolání. Monografie by se měla stát první volbou pro lékaře, který potřebuje pochopit a zorientovat se v aktuální problematice nemocí z povolání způsobených fyzikálními faktory. I čtenář bez specializované způsobilosti v pracovním lékařství bude schopen získat v knize vše potřebné, aby mohl se znalostí problematiky reagovat na případy poškození zdraví z práce ve své lékařské praxi. Monografie by také mohla plnit funkci doporučené literatury jak pro studenty lékařských fakult, tak i pro lékaře v atestační přípravě, kterým nabídne adekvátní a vyčerpávající odborné informace.

doc. MUDr. Sergej Zacharov, Ph.D.

Klinika pracovního lékařství 1. LF UK a VFN, Praha


Sources

1. Nemoci z povolání v České republice 2019. Státní zdravotní ústav. Praha 2020.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#